יום שלישי, 11 בדצמבר 2012

יום ללא בשר


איזה יום היום? היום יום צמחוני
בעיר גנט בבלגיה התקדמו צעד אקולוגי ענק והכריזו על יום חמישי כיום צמחוני. מעודדים את התושבים לוותר על הבשר למשך יום אחד, לטובת כדור הארץ. ויתור על הבקר, העוף והדגים ליום אחד בלבד, מהווה גורם ישיר להפחתת פליטת גזי החממה בשמונה עשרה אחוזים. גנט, שכונתה על ידי התקשורת גם בשם "בירת הצמחונות של אירופה", מגישה בכל יום חמישי במסעדותיה לפחות מנה צמחונית אחת, ובחלק מהמסעדות מציעה תפריט שכולו צמחוני. באותו היום, גם מזנוני בתי הספר ומזנוני העירייה ממירים את תפריטם לתפריט שמורכב אך ורק מחומרי גלם מן הצומח.
"שנה את הדיאטה שלך, ותשנה את העולם"
הרעיון ליוזמה נולד כבר בארגון FARM לפני כעשרים וחמש שנה. הארגון הכריז על כל 20 במרץ, היום הראשון של האביב, כיום ללא בשר (Meat Out Day). באותו היום, אלפי פעילים התומכים בארגוני הסביבה מנחים אירועים המחנכים להפחתת אכילת הבשר. הפעילים בארגון מנסים לשכנע את החברים, המשפחות והקהילות שלהם, לשבור את ההרגל של אכילת בשר לפחות למשך יום אחד בשבוע ולחקור את התזונה המלאה והשופעת של פירות, ירקות ודגנים.
"יום ללא בשר" גם בישראל
ברוח ארגון FARM עמותת "אנונימוס" קיימה "יום ללא בשר". בתל אביב ובירושלים נהנו העוברים והשבים ממזון טבעוני חינם שחילקו פעילי העמותה. המארגנים הדגישו כי ביום שבו מוותרים על מנת הבשר, אנו לא מצמצמים את התפריט שלנו, אלא למעשה מרחיבים אותו. מגדילים את מגוון הקטניות, הדגנים, הירקות והפירות שאנו צורכים ומכניסים למטבח חומרי גלם חדשים. "יום ללא בשר" הוא כהזדמנות לשבור את השגרה ולצאת להרפתקה קולינארית חדשה שבה ניתן לגלות יצירתיות ולהכיר מנות חדשות שאותם יהיה אפשר לאמץ גם בשאר ימות השנה.
מה, באמת? תזונה צמחונית?
אלברט איינשטיין צוטט כי "דבר לא יועיל יותר לבריאות האדם ויגדיל את הסיכויים להישרדות המין האנושי על כדור הארץ כמו המעבר לתזונה צמחונית". למרות שאיינשטיין הגה את המשפט לפני יותר ממחצית המאה, המילים שלו רלוונטיות כיום יותר מאי פעם. מבט מפוכח על העובדות מראה שהפרקטיקה של גידול חיות למטרות אוכל עלולה להוביל למחלות, לרעב ולנזק סביבתי. כשתופעת השמנת היתר בשיאה ומשאבי הטבע שלנו מדלדלים, המעבר לתזונה המבוססת על הצומח נדמה יותר ויותר אקטואלי.
תחת הסטטוסקופ הרפואי, כמויות בשר גדולות עלולות להגביר את הסיכון ללקות במחלות כמו מחלות לב, לחץ דם גבוה, ואוסטיאופורוזיס וסוגים מסוימים של סרטן. המעבר לדיאטה צמחונית באופן מבוקר עשוי לסייע למנוע את המחלות ולקיים אורח חיים בריא.
מההיבט הירוק, תעשיית הבשר צורכת מים וקרקעות בכמויות הגדולות פי כמה וכמה מהדרוש לייצור מזון צמחי והרבה מעבר ליכולת ההתחדשות של משאבי הטבע העומדים בפנינו. שדות המרעה לגידול הבקר ושאר מעלי הגרה זקוקים לשטח נרחב ולקרקעות פוריות. ההשקייה של הקרקעות זקוקות לכמויות מים אסטרונומיות של כ-80% מכמויות המים שזמינות לשימוש בארצות הברית.
בעלי החיים במשקים מייצרים כמות אדירה של זבל המזהם את הקרקע וגורר לתופעה של גשם חומצי (גשם שדרגת החומציות שלו נמוכה מ-5.5pH, שלרוב מכיל חומצה גופרתית וחומצה חנקתית). כמו גם, גז המתאן המופק במערכת העיכול של הפרות הוא אחד מהגורמים להתפרקות האוזון באטמוספירה. למידע נוסף אודות הנזקים האקולוגיים של המשקים המתועשים לבשר, באתר של עמותת "אנונימוס" http://www.anonymous.org.il/eco.htm.
חזון הצמחונות והשלום
התזונה הצמחונית אינה רק מנת חלקם של זרמים דתיים בהודו, את השורשים לצמחונות אפשר למצוא גם בתוככי הדת היהודית. האדם נברא צמחוני ובמשך עשרה דורות לא אכל בשר וקיים את עצמו אך ורק מן הצומח. אכילת הבשר התאפשרה רק בשל מצבו המוסרי של העולם בתקופת המבול, הבשר הותר לנח ולבניו כדי ליצור חיץ המבדיל בין האדם לחיה, על מנת שהיחסים בין בני האדם ישתפרו. אם כן, אכילת הבשר משולה למצב של מוסר ירוד. הרב קוק כתב בתוך קובץ המאמרים "חזון הצמחונות והשלום" אודות האידיאליות של התזונה הצמחונית. לדבריו של הרב קוק, בעתיד, בתקופה המתקדמת של ימות המשיח, מצבו המוסרי של העולם ישתפר לאין ערוך, ובני האדם לא יצטרכו לאכול בשר, גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה מוסרית.

לאור הנסיבות לעיל, לא יהיה זה קיצוני אם ליום אחד בשבוע נקצץ את מנת הבשר שלנו ונעבור לצד האחר של הצמחונות.
ולרציניים מבינינו, הצמחוניים המקדמים את חזון אחרית הימים ואת הגעתו של המשיח:
קישור ללוח היכרויות צמחוני http://www.anonymous.org.il/vegboard/
אפשרות להירשם לסקר של "הצמחוני הסקסי ביותר מעל גיל חמישים"
http://prime.peta.org/contest-sexyveg-over50-vote.php

פורסם לראשונה ב-getgreen.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה